platina ring

Platina correctie onoverkomelijk….

Edelmetalen als commodity zijn altijd een stabiele investering gebleken. Het onoverkomelijk gebruik van;  goud, palladium, zilver en in sommige gevallen platina, hebben de afgelopen tijd aanvullend de prijs van deze metalen onder druk gezet.  Toen wereldwijd de crisis zijn intrede deed zagen veel mensen in goud een veilige haven. Goudwisselkantoren kwamen als paddenstoelen uit de grond en de prijs steeg naar recordhoogte.

Platina grafiek

Bijzonder aan dit verhaal is dat Platina gemiddeld een 20% duurder was dan goud.  Nu ligt de platinaprijs onder die van goud. De correctie die dientengevolge zou moeten plaatsvinden, heeft op de edelmetaalbeurs echter nog niet plaatsgevonden.  Men is zo druk met verhandelen van fysiek goud, met turbo’s dat er zelfs geïnvesteerd kan worden op nieuw uit te geven concessies.

De series op TV over goudzoekers en goudduikers, geven de gewone consument een excuus om de huidige marktprijzen te accepteren, maar zoals alle edelmetalen aan elkaar gekoppeld waren, zo lijkt de correctie van platina zeer zeker nog te moeten plaatsvinden. Grote Aziatische elektronica giganten kopen heimelijk concessies van platinamijnen.  Ze proberen de marktprijs lager dan het goud te houden om zo mondjesmaat hun dringende honger naar edelmetalen te stillen.

Natuurlijk zijn diverse edelmetalen een goede commodity, stabiel, minder fluctuerend en door de hoogwaardige technische ontwikkeling zal de vraag naar deze metalen blijven bestaan.  Bewijs hiervoor is dat een hele nieuwe industrie, die de drie dubbeltjes goud, het dubbeltje palladium en het halve dubbeltje zilver uit oude mobieltjes haalt, hoogtij viert. Er worden zelfs goede doelen van opbrengsten gesponsord!  En de markt heeft al jaren bewezen, correcties volgen automatisch, zo zal het ook wel gaan met de prijs van platina, die kan natuurlijk niet achterblijven, alleen wordt daar slim, en zorgvuldig door “de Groten” mee omgegaan.

Misschien ten overvloede maak ik u erop attent dat ik geen voorspellende gaven heb, ik ben ook niet verantwoordelijk voor wat u doet met de informatie die u van internet haalt. U heeft, net als ik, een eigen gezond verstand. Daarnaast maak ik u erop attent dat ik nog geen positie heb in edelmetalen. Het door mij geschreven stuk is informatief en geen aanzet om in edelmetalen te gaan beleggen.