platina ring

Platina – het andere edelmetaal

Er zijn meer edelmetalen dan alleen goud en zilver. Als we alleen naar de prijs zouden kijken dan is platina de meest edele van de drie. De prijs van 1 gram platina is  nu bijna €8 hoger dan de goudprijs en niet lang geleden was dat verschil zelfs €17.

Prijs bepalende factoren

Er zijn andere factoren dan de alleen de platinaprijs die moeten worden meegewogen. Platina heeft bijvoorbeeld geen verleden als betaalmiddel. Goud is direct inwisselbaar voor cash en zilver heeft een monetaire functie en daarboven op is er een industriële vraag. De platinaprijs wordt met name bepaald door de industriële vraag en toepassingen in productie processen. Alhoewel er wel platina munten gemaakt zijn,  hebben de producenten dit voornamelijk gedaan voor verzamelaars, niet voor gebruik als valuta.

Platina is in het verleden zelden gebruikt als betaalmiddel en haar nut op deze manier is beperkt. Haar industriële toepassingen zijn veel belangrijker dan enige potentiële, monetaire toepassing, wat beter ingevuld kan worden door goud of zelfs zilver. Kan, gegeven deze omstandigheden, in uw portfolio platina als investering nog een rol spelen? Het antwoord is duidelijk ja.

Buiten industrieel gebruik, kan platina ook gebruikt worden om vermogen op te potten (store of value). Vergeten we even de verschillen in prijs dan is het hebben  van een troy ounce platina wat  waarde betreft vergelijkbaar met het bezitten van goud of zilver. Alle drie zijn het materiële bezittingen zonder tegenpartij risico. Het mooie is, dat edelmetaal geen financiële asset is, hangt de waarde ervan niet af van iemands belofte om terug te betalen.

Hedgen met platina

Ook belangrijk om op te merken is dat de prijs verschillen tussen platina en goud in je voordeel kunnen werken. Op deze manier kan platina werken als een goede manier om de risico’s in uw portfolio te spreiden. De vraag naar platina bijvoorbeeld is doorgaans tegenovergesteld aan de vraag naar goud. Wanneer economische condities zwak zijn, heeft de vraag naar platina de neiging te dalen, terwijl de goud vraag stijgt. Met als gevolg dat platina niet altijd een premie bevat ten opzichte van goud en het dus verstandig kan zijn beide metalen te bezitten om zodoende de prijsvolatiliteit van uw edelmetaal assets te verminderen.

Pluspuntje; platina is nog nooit in beslag genomen door overheden. Dit in tegenstelling tot goud ten tijde van de grote depressie van de jaren dertig. Gegeven dat één van de grootste risico’s momenteel negatieve overheidswetgeving (confiscatie, extreme belastingen, etc.) betreft, maakt voorgaand argument platina sowieso aantrekkelijk.

Er is geen gegeven regel die aangeeft of en zo ja hoeveel platina je zou moeten bezitten. Maar als u besluit dat platina, gegeven de bovengenoemde argumenten, nuttig kan zijn voor u, dan zou het alloceren van 10% van uw edelmetaal portefeuille in platina een goede spreiding zijn.

 

Geschreven door James Turk van Goldmoney.com  en vrij vertaald naar het Nederlands.

————————————-
James Turk is oprichter en zit in de raad van commissarissen van GoldMoney.com – The Best way to buy gold and silver. Hij is mede-auteur van The Collapse of the Dollar en uitgever van de Free Gold Money Report. Nederlandstalige video’s zijn terug te zien op Youtube.